Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Zaterdag 16 februari bekijk de kalender
februari 2019 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter het aanbodreset
Vrijdag Zondag
Expo

GERDA KRUIMER

tijd: 11:00 - 17:00
door: CBK Amsterdam
gratis
1image_.jpeg

Gerda Kruimer (1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Haar fascinatie zijn de ontelbare lijnen die onbesproken, ongezien verbanden leggen in het ruimtelijke geheel.
Een detail uit eerder werk is vaak uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Zo ontstaat een serie gebaseerd op dezelfde rasters. 
De kleine werken (prints op aluminium) die in de vitrine worden getoond zijn delen van grote tekeningen die op de computer zijn verwerkt. Deze grote tekeningen waren in mei 2014 in het CBK Amsterdam te zien in de tentoonstelling ”Stroom Lijnen”. 
Het CBK heeft ook werken van Gerda Kruimer in de collectie.

Twitter .
Website

Opening: De Onafhankelijken 1912 - 2012

25-10-2012

Wat delen Piet Mondriaan en Roland Broekhuis? Wat inspireerde Kees Verweij en hoe kijkt Nora Hooijer daar tegenaan? Wie wordt de Sluijters van de toekomst? Hebben de kunstenaars van nu nog een binding met de grote namen die hen zijn voorgegaan?
In een inspirerende tentoonstelling tonen de leden van Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken aan wie ze schatplichtig zijn. 

Na 100 jaar nog steeds springlevend.

 

DE ONAFHANKELIJKEN 1912 – 2012 VERLEDEN – HEDEN - TOEKOMST

Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken is in de vorige eeuw van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in Nederland. Al vroeg in de 20ste eeuw werden Picasso en Chagall door De Onafhankelijken aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Leden van de vereniging, o.a. Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel maakten kennis met de nieuwste stromingen in Parijs en voerden die naar Nederland. De gevestigde orde sprak er schande van. Sluijters, winnaar van de Prix de Rome, moest zijn toelage inleveren vanwege zijn door Van Dongen en Toulouse Lautrec geïnspireerde schilderijen.

Voor de huidige generatie Onafhankelijken, erfgenamen van dit roemrijke verleden, is dit jubileum een uitgelezen gelegenheid stil te staan bij de geschiedenis en het bestaan van deze nog steeds actieve vereniging uitgebreid onder de aandacht te brengen.

Voor de tentoonstelling Wat je ziet ben je(ik)zelf, maakten 46 leden van nu een nieuw werk met een kunstwerk van de leden van vroeger als uitgangspunt. In een korte tekst lichten de leden toe wat zij zien als de verbinding tussen henzelf en de gekozen kunstenaar. Daarmee zeggen ze indirect iets over hun eigen werk: ‘wat je ziet, ben je zelf.’

Opening donderdag 25 oktober 17:00 uur inloop vanaf 16:00

Rond de tentoonstelling hebben leden van De Onafhankelijken een interessant programma samengesteld met lezingen, workshops, rondleidingen en een educatief aanbod voor scholen.

In samenwerking met FNV-kiem organiseert De Onafhankelijken bovendien een symposium over het belang en de waarde van kunstenaarsverenigingen voor jonge kunstenaars. Tijdens dit symposium zal ook het interactieve digitale museumwww.nieuwevleugel.nl gelanceerd worden.

Voor het complete programma zie www.deonafhankelijken.nu

Comité van aanbeveling:
Prof. Dr. Henk van Os (UvA)
Peter van Straaten (tekenaar/cartoonist),
Paul Spies (directeur Amsterdam Museum)
Peter Paul de Baar (hoofdredacteur Ons Amsterdam)


Nog altijd gelden de woorden uit de begindagen:
‘En zo vrij en onafhankelijk als dit jong streven, zij ook het oordeel van het publiek.’

 

tijd: 17:00 | gratis / CBK Amsterdam
Twitter
Website
113image-3.jpeg