Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Zaterdag 16 februari bekijk de kalender
februari 2019 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter het aanbodreset
Vrijdag Zondag
Expo

GERDA KRUIMER

tijd: 11:00 - 17:00
door: CBK Amsterdam
gratis
1image_.jpeg

Gerda Kruimer (1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Haar fascinatie zijn de ontelbare lijnen die onbesproken, ongezien verbanden leggen in het ruimtelijke geheel.
Een detail uit eerder werk is vaak uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Zo ontstaat een serie gebaseerd op dezelfde rasters. 
De kleine werken (prints op aluminium) die in de vitrine worden getoond zijn delen van grote tekeningen die op de computer zijn verwerkt. Deze grote tekeningen waren in mei 2014 in het CBK Amsterdam te zien in de tentoonstelling ”Stroom Lijnen”. 
Het CBK heeft ook werken van Gerda Kruimer in de collectie.

Twitter .
Website

Marina van der Kooi, Sculpturen

18-01-2013 t/m 03-03-2013

De Egyptische beeldhouwkunst was voor mij de belangrijkste aanleiding om voor een klassieke studie beeldhouwen te kiezen.

Na de academietijd ging ik op zoek naar mijn eigen vorm en mijn eigen inhoud, zowel abstract als figuratief. Het gevecht tussen wilskracht en lotsbestemming was een thema dat in verschillende gedaantes telkens terugkeerde:Golf-boot-vis, waarbij de zee soms te hoog kan gaan.Vandaar strarte een nieuwe serie "leunend hoofd ", waarin een openmensbeeld werd uitgedrukt, een minder afgesloten eenheid, weliswaar verlangend naar meer, maar wel al mee-ademend met de omgeving: een begin van bevrijding.

In 2000 bouwde ik met behulp van drie handige mannen een kop in bamboe van bijna 8 meter hoog, als uitdrukking van een nog transparanter mensbeeld: de mens als niet meer dan een plek waar het "zijn" gebeurt. Gedurende tweeënhalf jaar heeft dat beeld op een rotonde in de Watergraafsmeer gestaan.
Fantaserend over een nog veel grotere uitvoering van dit beeld in de uiterwaarden van een onzer grote rivieren, stelde ik mij voor hoe daar mensen in rond zouden lopen, trap op en af, hetgeen een uitgebreide serie studies van mannen ten gevolge had: mannen in groepen, mannen op trappen, mannen in straten, mannen die niks staan te doen.Alles in brons.Een keramisch beeld van 27 meter lang, opgebouwd uit 20cm hoge lopende mannen werd getoond in Pulchri. De betekenis van het individu werd daarin nogal gerelativeerd.

Intussen werkte ik in een atelier in de weilanden bij Broek in Waterland omringd door koeien, een aanwezigheid waar ik niet omheen kon. Een fiks aantal studies van de architectuur van de koe mondde uit in een groot bronzen beeld waarin 6 koeien door de lucht dansen alsof er met ze wordt gejongleerd. Enerzijds als uitdrukking van de blijdschap die de beesten tonen bij het jaarlijkse verlaten van de winterstal, maar tegelijkertijd met de achterliggende gedachte dat mens, dier en ding door het lot worden geworpen en bepaald. Het individu is hier niet langer hoofdpersoon in zijn eigen verhaal, maar maakt deel uit van een groter gebeuren, waarin zijn lotgevallen verweven zijn.

Met een tweede variant op hetzelfde thema sloot ik voorlopig het figuratieve werk af.Uiteindelijk keer ik nu terug naar de abstractie. Ik ontwikkelde een heel nieuwe werkwijze in beton, waarmee ik mijzelf enorm kan verrassen.

tijd: 11:00 - 17:00 | gratis / CBK Amsterdam
Twitter
Website
44image.jpeg