Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Zaterdag 16 februari bekijk de kalender
februari 2019 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter het aanbodreset
Vrijdag Zondag
Expo

GERDA KRUIMER

tijd: 11:00 - 17:00
door: CBK Amsterdam
gratis
1image_.jpeg

Gerda Kruimer (1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Haar fascinatie zijn de ontelbare lijnen die onbesproken, ongezien verbanden leggen in het ruimtelijke geheel.
Een detail uit eerder werk is vaak uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Zo ontstaat een serie gebaseerd op dezelfde rasters. 
De kleine werken (prints op aluminium) die in de vitrine worden getoond zijn delen van grote tekeningen die op de computer zijn verwerkt. Deze grote tekeningen waren in mei 2014 in het CBK Amsterdam te zien in de tentoonstelling ”Stroom Lijnen”. 
Het CBK heeft ook werken van Gerda Kruimer in de collectie.

Twitter .
Website

BORISDINGEN

29-11-2013 t/m 21-12-2014

BORISDINGEN gaat over de grenzeloosheid van de fantasie van het kind en het plezier om dingen te maken. De tentoonstelling toont een aantal werken uit het fotoarchief van beeldend kunstenaar en fotografe Dominique Panhuysen uit de periode 1993-2007, waarin de creaties van haar zoon centraal staan. De voorbeelden van zijn fantasie zijn eindeloos, zijn ideeën borrelen op en worden direct geconcretiseerd. Dát is wat Dominique Panhuysen heeft vastgelegd. 
De neerslag van deze ideeënstroom wordt zichtbaar en invoelbaar gemaakt in een diapresentatie van het fotoarchief, in een fotoserie en in het fotoboek Power of Creating. Ook zijn er drie korte video`s te zien: Pollock, Egte Thee en De bijna dode muis.

Onderzoek
“In ‘Borisdingen’ zijn diverse ’series’ te onderscheiden die worden gekenmerkt door een overeenkomst in thematiek. Nog steeds is het onderwerp ‘dat wat Boris maakte’. En hoewel hij op de vraag: ‘Wat maak je?’ of: ‘Waarom maak je dat?’ zelf het antwoord schuldig blijft: ‘Gewoon, zomaar’ of: ‘Daarom’, gaat Dominique Panhuysen in haar foto’s zélf op onderzoek uit. Hierin stelt ze zichzelf de vragen die ze het kind ook stelt, maar tracht tevens zelf het antwoord te geven op haar eigen vraag. Haar antwoord schuilt in wat men ziet, in wat in beeld is gebracht in de foto: materiaal, huid die het oppervlak van de foto’s is geworden. De objecten zijn opgehouden producten uit kinderhanden te zijn. Zij zijn geanalyseerd en bestaan bij de gratie van de nieuwe context die zij hen geeft.”

Uit: ‘Borisdingen’ - Ilse van Rijn

Creativiteit
"Het paradoxale is dat je heel weinig nodig hebt om creativiteit van de grond te laten komen. Wij denken – weer vanuit de gedachte dat het iets op moet leveren – dat je er ook van alles voor nodig hebt, maar eigenlijk begint creativiteit met niks, met leegte. Dat is dezelfde leegte die iedere schrijver tegenkomt als hij iets op papier wil zetten. Of een schilder die iets op een doek wil zetten. Maar het is ook de leegte waar kinderen mee beginnen als ze willen tekenen of een liedje beginnen te zingen. Er is niets, ze doen iets en vervolgens is er iets. En dat is de essentie van creativiteit.”

G. Breeuwsma (ontwikkelingspsycholoog)

The child
“The day you teach the child the name of the bird, the child will never see that bird again”

J. Krishnamurti (spritual teacher 1895-1986)

Opening 
vrijdag 29 november om 17:00 uur

tijd: 11:00 - 17:00 | gratis / CBK Amsterdam
Twitter
Website
1image-1.jpg