Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Zaterdag 16 februari bekijk de kalender
februari 2019 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter het aanbodreset
Vrijdag Zondag
Expo

GERDA KRUIMER

tijd: 11:00 - 17:00
door: CBK Amsterdam
gratis
1image_.jpeg

Gerda Kruimer (1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Haar fascinatie zijn de ontelbare lijnen die onbesproken, ongezien verbanden leggen in het ruimtelijke geheel.
Een detail uit eerder werk is vaak uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Zo ontstaat een serie gebaseerd op dezelfde rasters. 
De kleine werken (prints op aluminium) die in de vitrine worden getoond zijn delen van grote tekeningen die op de computer zijn verwerkt. Deze grote tekeningen waren in mei 2014 in het CBK Amsterdam te zien in de tentoonstelling ”Stroom Lijnen”. 
Het CBK heeft ook werken van Gerda Kruimer in de collectie.

Twitter .
Website

Be Calm

14-02-2014 t/m 19-04-2014

CBK Amsterdam bestaat deze maand dertig jaar. Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling BE CALM – kunst uit Amsterdamse huiskamers. Het CBK en gastcurator Hanne Hagenaars laten met deze tentoonstelling zien hoezeer de hedendaagse beeldende kunst een plek heeft gekregen in de huizen en harten van Amsterdammers. Al dertig jaar leent het CBK kunst uit aan particulieren, nu wordt dat principe simpel omgedraaid: in deze jubileumtentoonstelling leent het CBK kunstwerken die bij mensen thuis aan de muur of aan het plafond hangen.

Op 13 februari opent de expositie BE CALM. In een labyrintachtige presentatie hangt een ruime selectie van werken, een veelheid aan intrigerende, intense kunstwerken die de grote rijkdom van de kunst laat zien, en hoe kunst en leven met elkaar verbonden zijn. Beeldende kunst heeft haar weg gevonden naar oneindig veel huiskamers, van Slotervaart tot de Amsterdamse grachtengordel. BE CALM laat zien hoe belangrijk een kunstwerk kan zijn voor gezinnen en particulieren in alle rangen en standen en in alle beroepen.

Over de titel BE CALM zegt curator Hanne Hagenaars: ‘Mijn kunstwerken zijn als medebewoners van het huis, daar leef je mee, daar praat je mee. Ze fluisteren je woorden toe: Be courageous, Be superb, Being clumsy is not a crime. Iedere ochtend als ik de trap afloop, lees ik de rood geborduurde letters BE CALM op een roze/witte theedoek van Louise Bourgeois die boven het trapgat hangt. Het is alsof de doek me steeds geruststellend toefluistert, dat het echt wel goed zal gaan als ik de dingen een beetje neem zoals ze zijn. De kunst is de ziel van het huis en zoals Szymborska dichtte over de ziel “Het ziet ernaar uit, dat net zoals wij haar, ook zij ons ergens voor nodig heeft”, zo hebben de kunstwerken ons nodig, een plek waar ze gekoesterd worden. In de huiskamers van Amsterdam hebben vele kunstwerken hun bestemming gevonden waar onze ogen ze iedere dag tot leven kijken.’

Hanne Hagenaars bedacht een route naar de kunstwerken, via oproepen in de media, bestaande netwerken, facebook en galeries. Ze bezocht veel Amsterdamse huiskamers en kwam regelmatig uit op een ander werk dan de bewoners hadden voorgesteld. Ze zocht de meest persoonlijke werken uit, eerder het kleine intieme gebaar dan grote statements. In de huiskamers zag ze soms kleine schilderijtjes die op een rommelmarkt waren gekocht, schilderijen van familieleden en even zeer prachtige werken van bekende kunstenaars. Zo vormde zich vanuit die hele verschillende huiskamers toch een samenhangend geheel. De eigenaren waren ongekend genereus en bereid de werken uit te lenen, het kale vlak op de muur namen ze voor lief om deze tentoonstelling mogelijk te maken. Of ze kozen een vervangend werk uit de collectie van het CBK. 
Voor BE CALM selecteerde Hanne Hagenaars zo'n 100 werken, schilderijen, tekeningen, borduurwerken, ex voto's, een portemonnee van Rosemarie Trockel of een tasje van Karen Kilimnik.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Tevens wordt een jubileumboek gepresenteerd. Wendela van der Hoeven tekende voor het ontwerp van de tentoonstelling.

RTV N-H besteedde in het programma Van Zuks Dus aandacht aan de tentoonstelling. Bekijk het fragment hier.

Randprogrammering

JUBILEUMCONCERT zaterdag 15 februari om 16.30 uur 
Altvioliste Esther Apituley en de Viola bigband
Negen bijzondere Nederlandse altviolisten laten op een enerverende en theatrale manier van zich horen. Naast klassiek spelen zij eigen improvisaties geïnspireerd op kunstwerken van de tentoonstelling BE CALM.
Kaarten à € 15,00 via cbk@oost.amsterdam.nl of 020 253 5456.

RONDLEIDING zaterdag 15 maart om 15.00 uur
Curator Hanne Hagenaars vertelt over haar ontmoetingen met de eigenaren van de werken van BE CALM en over hun motieven om te verzamelen. Met een korte film van programmamaker Sandra Parry. Deelname is gratis.
 
BE CALM wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en Stadsdeel Oost.

tijd: 11:00 - 17:00 | gratis / CBK Amsterdam
Twitter
Website
4image001.jpg