Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Woensdag 21 november bekijk de kalender
november 2018 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

filter het aanbodreset
Dinsdag Donderdag
Expo

GERDA KRUIMER

tijd: 11:00 - 17:00
door: CBK Amsterdam
gratis
1image_.jpeg

Gerda Kruimer (1963) maakt tekeningen als autonoom kunstwerk. Haar fascinatie zijn de ontelbare lijnen die onbesproken, ongezien verbanden leggen in het ruimtelijke geheel.
Een detail uit eerder werk is vaak uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Zo ontstaat een serie gebaseerd op dezelfde rasters. 
De kleine werken (prints op aluminium) die in de vitrine worden getoond zijn delen van grote tekeningen die op de computer zijn verwerkt. Deze grote tekeningen waren in mei 2014 in het CBK Amsterdam te zien in de tentoonstelling ”Stroom Lijnen”. 
Het CBK heeft ook werken van Gerda Kruimer in de collectie.

Twitter .
Website

Annie MG Schmidt Huis

Profiel foto 
		Annie MG Schmidt Huis

Het is geen predicaat dat past bij onze volksaard, maar op Annie M.G. Schmidt is het van toepassing: ze lijkt onsterfelijk. 

Al vier generaties wordt haar werk volop gelezen en gespeeld.

Haar boeken en gedichten blijven de toptienlijsten van boekhandels en bibliotheken sieren. In het theater staan haar toneelstukken, liedteksten en musicals voortdurend op het repertoire. Bovendien gaan regelmatig nieuwe bewerkingen van haar teksten in première. Na eerdere verfilmingen van een aantal van Annie's boeken, staan voor de nabije toekomst  nieuwe filmproducties op stapel. Ook blijft de schrijfster voor televisiemakers een belangrijke inspiratiebron. Aan Annie M.G. Schmidt is één van de vijftig vensters van de Canon van Nederland gewijd.

Verhalen, gedichten, liedjes, hoorspelen, televisieseries, films, theaterstukken: veel is vastgelegd in boeken, op beeld- en geluidsdragers én in het collectieve geheugen van Nederland. Er zijn straten en scholen vernoemd, standbeelden opgericht, biografieën verschenen, documentaires gemaakt en tijdelijke tentoonstellingen ingericht.

Wat nog ontbreekt is een plek waar alles samenkomt, waar werk en gedachtegoed levend worden gehouden. Waar kunstenaars, theatermakers, mediamensen, ontwerpers en studenten zich laten inspireren tot 21eeeuwse presentatietechnieken. Waar bezoekers alles van, door en over Annie kunnen (her)ontdekken. Waar de dezelfde vrijheid heerst als in het werk van Annie. Dié plek wordt het Annie M.G. Schmidt Huis.

Het Annie M.G. Schmidt Huis wordt een cultuurhuis waar iedereen zich thuis kan voelen. In de programmering zullen het gedachtegoed en de tijdloze, universele teksten van de schrijfster een belangrijke rol spelen. Annies directe taalgebruik en ongecompliceerde manier van schrijven, de ironie, de eigenzinnigheid en haar gevoel voor humor en absurditeit zijn belangrijke inspiratiebronnen. Daarnaast zal een breed aanbod van andere voorstellingen, concerten, tentoonstellingen en  activiteiten worden geprogrammeerd.

Het wordt een inspirerende plek die kinderen én  volwassenen aanspreekt, die de fantasie prikkelt en die aanzet om de creativiteit uit te leven. 

Het Annie M.G. Schmidt Huis wordt een kenniscentrum en broedplaats: het aanbod wisselt regelmatig en er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar nieuwe invalshoeken om het werk van de naamgeefster (multimediaal) te ontsluiten: van voorstellingen tot virtual reality, van festivals tot communities, van archief tot database, van hoorspel tot videostream, van filmvertoning tot talkshow, van kinderrijm tot rap en twitteratuur.

Er is dans…, er is film…, theater…, bibliotheek…, leeszaal. En dat is uniek in Nederland. Ik hoop van harte dat dat doorgaat en als dat mijn naam mag dragen, dan ben ik zeer vereerd.” 
Dat zei de schrijfster toen zij in 1993 over de eerste plannen voor het Annie M.G. Schmidt Huis werd geïnformeerd. 

In april 2009 is bekend geworden dat Het Annie M.G. Schmidt Huis in Amsterdam komt op het Zeeburgereiland. De opening wordt in 2013 verwacht. In de tussentijd zal bij de locatie een tijdelijke voorziening, Waaidorp, open zijn.


Gegevens

http://www.anniemgschmidthuis.nl/

Static GoogleMap Placeholder

Adres

Annie MG Schmidt Huis
IJdijk 8
1095 KM Amsterdam