Wat is er vandaag in Amsterdam-Oost te doen?

Live Oost op TwitterLive Oost op Facebook
+
-
Reset

Weergave als

Weergage als KaartKaart
Weergage als LijstLijst
Dinsdag 19 februari bekijk de kalender
februari 2019 Volgende Sluiten
M D W D V Z Z
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

filter het aanbodreset
Maandag Woensdag

Amsterdam Roots Festival

Bijna 30 jaar Roots Festival ...

Een toonaangevend festival hoort voor zichzelf te spreken. Het Amsterdam Roots Festival doet dat in vele talen en stijlen met muziek uit alle delen van de wereld en laat met deze fascinerende verscheidenheid van dichtbij en ver weg het gezicht zien van onze mondiale samenleving. Het festival presenteert artistiek talent in het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing. Juist op dat snijvlak vonkt de energie van de talloze crossovers tussen culturen en stijlen.

Het Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een steeds weer stijgend bezoekersaantal. In 20 jaar tijd is het festival in haar verschillende verschijningsvormen uitgegroeid tot een van de boeiendste muziekfestivals in Nederland.

Als een ‘festival van bevlogen liefhebbers’ ging in 1983 het eerste Africa Roots Festival in de Melkweg van start. De term wereldmuziek bestond nog niet, maar in kleine kring deden geruchten over spannende en zeer dansbare Afrikaanse popmuziek de ronde. Namen van muzikanten kregen langzaam maar zeker een vertrouwde klank: Fela Kuti, Franco, King Sunny Adé, Salif Keita, Manu Dibango… Artiesten die in Afrika een miljoenenpubliek trekken.

In het kader van Amsterdam Culturele Hoofdstad in 1987 organiseerde de Melkweg Amsterdam Roots Meeting ’87: een grootschalig festijn met muziek uit alle windstreken. Daarin werd ook geprobeerd een nieuwe publieksgroep te bereiken: de allochtone inwoners van Nederland. Bovendien bloeiden elders in de wereld populaire muziekstijlen op die voor westerse oren nieuwe muziek opleverden. Hieruit ontstond het eerste World Roots Festival: een muzikale wereldreis langs de meest uiteenlopende culturen en stijlen.

In tien jaar World Roots veranderden de locaties, het Concertgebouw bood naast de Melkweg podium voor wereldse muzikanten, in het Vondelpark werden openluchtoptredens gehouden, totdat er in 1998 werd besloten het programma van World Roots Festival en het programma Sugar & Spice van het Holland Festival en het Tropeninstituut samen te laten gaan in Amsterdam Roots Festival.

Het festival is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevend festival binnen Amsterdam, met ieder jaar ongeveer 60 concerten op verschillende locaties in de stad en een groots opgezet gratis openluchtfestival in het Oosterpark: Roots Open Air. Tegenwoordig trekt het Amsterdam Roots Festival zo'n 60.000 bezoekers per jaar, waarvan zo'n 50.000 voor Roots Open Air. Daarmee is het festival uitgegroeid tot een van de grootste wereldmuziekfestivals in Nederland.


Twitterstream


Gegevens

info@amsterdamroots.nl

http://www.amsterdamroots.nl/

Static GoogleMap Placeholder

Adres

Amsterdam Roots Festival
Oosterpark
Amsterdam
020 5318181